Ehliyet Kazanıldıktan Sonra Yapılacak İşlemler
Ehliyet Randevu Süreci
Teorik ve direksiyon sınavlarından başarıyla geçtikten sonra, Emniyet Müdürlüğü Trafik Şubesi'nden sürücü belgesini almak için yapılması gereken işlemler aşağıdaki gibi sıralanmıştır:
1. Sertifika ve Dosya Teslimi: Direksiyon sınavından başarılı olup sürücü belgesi alma hakkı kazanan adaylar, sınav gününden yaklaşık 5-10 gün sonra kursumuzdan sürücü sertifikası ve dosyalarını imza karşılığında alacaklardır. Bu işlem tamamlandıktan sonra trafik şube müdürlüğüne başvuru süreci başlatılacaktır.
2. Ehliyet Randevusu Alınması: Trafik şubesine gitmeden önce ehliyet randevusu almak gerekmektedir. Randevu alınmadan dosyalar kabul edilmez. Ehliyet almak, yenilemek, kayıp ehliyet işlemleri veya yabancı ehliyet başvuruları için randevu alınması zorunludur.
Trafik Şubede Ehliyet Nasıl Çıkartılır?
İşlem Sırası:
1. Sürücü Sertifikasını Alınız: Kursumuzdan sürücü sertifikasını aldıktan sonra, içerisindeki belgeleri kesinlikle yıpratmayın, atmayın veya kaybetmeyin. Sertifikanın kaybolması durumunda, kurumumuza dilekçe ile başvurulup gazete ilanı verilerek zayi işlemi yapılması gerekecektir ve ek ücretler uygulanacaktır (2016 yılı itibariyle sertifika yeniden çıkarma ücreti 200 TL).
2. Ehliyet Randevusu Alınız: İstanbul’un herhangi bir ilçesindeki veya Türkiye genelindeki herhangi bir trafik ehliyet bürosundan ehliyet randevusu alabilirsiniz.
3. Ehliyet Harç Ücretlerini Yatırınız: Trafik şubesine gitmeden önce, ehliyet harç ücretlerini bankaya yatırmanız gerekmektedir. Harç ücretlerini, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası şubelerinden T.C. Kimlik No, isim ve ehliyet sınıfınızı belirterek yatırabilirsiniz.
Eğer birden fazla sınıf ehliyet sertifikanız varsa, her bir sınıf için ayrı ayrı harç yatırmanız gerekmektedir.
Notlar:
- Trafik şubesine gittiğinizde, nüfus cüzdanınız ve varsa eski ehliyetinizin aslını yanınıza alınız.
- Dosyanızın içerisinde 3 adet biyometrik fotoğraf olduğundan emin olunuz.
- Öğrenim belgenizin onaylı fotokopisi kursumuz tarafından dosyanıza eklenmiş olacaktır. Öğrenim belgenizin aslı ya da noter tasdikli (ıslak mühürlü) sureti yanınızda bulundurulmalıdır.
- Bayanların, kızlık soyadı ile öğrenim belgesindeki soyadları farklı ise, evlilik cüzdanı fotokopisi dosyada bulunmalıdır ve aslını gerektiğinde ibraz etmek üzere yanınızda bulundurmanız gerekebilir.
- Randevu saatinden 30 dakika önce şubede olmanız önemlidir.
- 1 yıl içinde trafik şubesine başvuru yapılmayan dosyalarda, sabıka kaydı ve sağlık raporunun süresi dolacağı için, eski belgeler atılmadan yenileri alınarak dosyaya eklenmeli ve başvuru yapılmalıdır.